728x90 AdSpaceΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018

Τόσκας: Δεν Είναι Αθώες Αυτές Οι Πυρκαγιές


Τόνισε ότι δίνεται ηρωική μάχη  - Πρόσθεσε ότι τα καναντέρ είναι αποτελεσματικά μετά τη συντήρηση στις ΗΠΑ - Εξήρε την ηρωική προσπάθεια των εναέριων και επίγειων δυνάμεων

Για άμεση και οργανωμένη αντίδραση του μηχανισμού για την μεγάλη φωτιά που κατακαίει την Κινέτα από το μεσημέρι έκανε λόγο έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως τόνισε ο υπουργός γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια να μην υπάρξουν θύματα, υπογραμμίζοντας ότι «πάνω από όλα είναι η αξία του ανθρώπου».

Ο κ.Τόσκας προσδιόρισε γεωγραφικά το σημείο που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, επισημαίνοντας: «το κύριο χωριό της Κινέτας είναι νοτίως. Υπάρχουν όμως και συνοικισμοί βορείως κι εκεί υπάρχει πρόβλημα, καθώς βρίσκονται σπίτια με πολλά χορτάρια γύρω γύρω και δεν ξέρουμε αν έχουν καθαριστεί».

«Υπάρχουν γλώσσες που έχουν περάσει κάτω από την Εθνική Οδό και έχουν πάει στο νοτιότερο σημείο. Εκεί δίνεται η μάχη της πυροσβεστικής για να μην προχωρήσουν οι αυτές οι γλώσσες και να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς», σημείωσε ο υπουργός.

Ακόμη, επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν τα εναέρια μέσα, καθώς εφοδιάζονται με νερό από τη φουρτουνιασμένη -όπως την χαρακτήρισε- θάλασσα, αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 7 Μποφόρ.

«Τα καναντέρ είναι αποτελεσματικά μετά τις συντηρήσεις που έγιναν στην Αμερική το χειμώνα. Αλλά και τα υπόλοιπα αεροσκάφη είναι παλιά, όμως αποτελεσματικά και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ελεγχθεί η κατάσταση. Οι πυροσβέστες κάνουν ηρωική προσπάθεια», τόνισε.

«Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές»

«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου συμμετέχει σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων Πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και των δυνάμεων, που ενισχύονται συνεχώς.

Ο κ. Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά, μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη μικρή πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα εξής:

Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στις 12.03΄το μεσημέρι και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και συγκεκριμένα του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας και των δήμων Μεγαρέων Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και άλλων δυνάμεων που έσπευσαν με υδροφόρες και άλλα μέσα, για συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.


«Το σημαντικό είναι ότι ο συντονισμός και η οργάνωση λειτούργησε άψογα και τα μέσα που διαθέτουμε, παρά το γεγονός ότι είναι παμπάλαια, έχουν συντηρηθεί καλά, όπως τα αεροπλάνα που ανακατασκευάστηκαν οι κινητήρες τους στην Αμερική και η χρησιμοποίηση τους είναι εφέτος πιο αξιόπιστη» είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά φυσούσαν άνεμοι 7 μποφόρ και σε συνδυασμό με το πυκνό και ακαθάριστο δάσος και τα σπίτια, η αντιμετώπιση της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή πάνω από την εθνική οδό και το βόρειο τμήμα της Κινέτας, ενώ δύο γλώσσες φωτιάς που πέρασαν την εθνική προς την παραλία, ελπίζουμε ότι θα τις ελέγξουμε. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα αλλά σίγουρα έχουν γίνει ζημιές. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, γι' αυτό πρέπει να προσέξουν και οι ίδιοι οι πολίτες».

Σημειώνεται ότι από την Πυροσβεστική έγινε έκκληση να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιο Νικόλαο, Γαλήνη και Πανόραμα 1 και 2, ενώ κάποιοι απομακρύνθηκαν με πυροσβεστικά οχήματα.


http://www.ksipnistere.com
Τόσκας: Δεν Είναι Αθώες Αυτές Οι Πυρκαγιές
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Top