728x90 AdSpace


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Κίνηση-Ματ Της Φώφης Με Τις Συντάξεις


Σε μία κίνηση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ματ στην πολιτική σκακιέρα προέβη το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά, η οποία λίγες ώρες πριν από την συζήτηση στην Βουλή για τα θέματα οικονομίας, με την κατάθεση πρότασης νόμου με τίτλο «Ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις και προώθηση της επαναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος».

Με την κίνηση της αυτή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι θα σπάσει το δίπολο, καθώς οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα όπως τονίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη “τώρα θα φανεί ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια”. Κι εξηγούν πως εάν ο κ. Τσίπρας δεν αποδεχθεί την πρόταση νόμου, ώστε να ακυρώσει και ο ίδιος όσα ψήφισε δεν δικαιούται να ομιλά για διαπραγμάτευση. “Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για κανονικότητα να καταργήσει τις μειώσεις που ο ίδιος ψήφισε”, εξηγούν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Φυσικά στο κάδρο βάζουν και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι όπως λένε οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη “μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τις μειώσεις που έχουν ψηφισθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά δεν έχει πει κουβέντα για το τι θα πράξει ως κυβέρνηση”. Κι αναρωτιούνται για το εάν η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συντάξεις στα τωρινά δεδομένα, ή απλά θα φορτώσει τις ευθύνες στον Τσίπρα.

Επίσης στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως εάν τελικά αποδεχθούν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. την πρόταση νόμου και την ψηφίσουν, τότε εξηγούν πως “θα αναγκαστούν να κινηθούν στις δικές μας ράγες, που φωνάζουν εδώ και χρόνια ότι είναι απαραίτητη η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες”.

Η αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του ΚΙΝΑΛ είναι η ακόλουθη:

“Όπως είναι γνωστό με το νόμο 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) επέρχονται δραματικές μειώσεις στις νέες συντάξεις , μέσα από τον τρόπο υπολογισμού τους, με τον οποίο οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών που παραβιάζει κάθε αρχή αναλογικότητας, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επίσης ο νόμος 4387/16 προβλέπει επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων και προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς μεταξύ νέων και παλαιών συντάξεων, την οποία ο μετέπειτα  νόμος 4472/17 περικόπτει από 01-01-2019.

Με την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του ν.4472/17, η οποία σημειωτέον ενσωματώθηκε και ψηφίστηκε εκ νέου πριν από ένα μήνα στα πλαίσια του μεσοπροθέσμου προγράμματος 2018-2022, θα υπάρξει σημαντική μείωση για τις παλιές συντάξεις από 1/1/2019, που για τους περισσότερους συνταξιούχους φθάνει το 18%.

Η παράταξή μας έχει υποστηρίξει και αναδείξει την ανάγκη για επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή της δομής των συντάξεων, του πλαισίου των εισφορών και της χρηματοδότησης του, με τη κατάργηση του ν.4387/16 και την αντικατάσταση του με ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο με βάση επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες.

Ωστόσο, εκείνο το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων  του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019,    η οποία προβλέπεται με τη παρούσα πρόταση νόμου. Άλλωστε, οι προβλέψεις για τα υπερπλεονάσματα επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ: «Ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις και προώθηση της επαναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος». Άρθρο μόνο. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του νόμου 4472/2017 καταργούνται.

Και το ΚΚΕ

Την κατάργηση των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, προτείνει, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές των μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών τους, την επαναφορά της 13ης και 14 σύνταξης.

Ο ν. 4387/2016 με τα άρθρα 14 και 33 όπως τροποποιήθηκαν με τον 4472/2017 προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 18% από 1/1/2019.Οι απώλειες για τους απόμαχους της δουλειάς συνεχίζονται δημιουργώντας συνθήκες απόγνωσης επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η μεταμνημονιακή εποχή θα συνοδεύετε με νέα μέτρα για την κάλυψη των ματωμένων πλεονασμάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων των επιχειρηματικών ομίλων» αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας το ΚΚΕ και εξηγεί ότι με αυτή την πρωτοβουλία του αυτή στηρίζει τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και το αίτημα τους για κατάργηση των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς”.


http://www.ksipnistere.com
Κίνηση-Ματ Της Φώφης Με Τις Συντάξεις
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Top