728x90 AdSpace


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ!

ΒΛΑΦΗΜΕΙ;«ΡΑΠΙΣΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΗΝ ΟΨΙΝ, ΑΓΙΑΣΟΝ ΣΟΥ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑ» Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός


"Οι βλάσφημοι δεν είναι άξιοι να απολαμβάνουν τον κόσμο τούτον"
Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης«Καν ακούσης τινός εν αμφόδω ή εν αγορά μέση βλασφημούντος τον Θεόν, επιτίμησον, καν πληγάς επιθείναι δέη, μη παραιτήση, ράπισον αυτού την όψιν, σύντριψον το στόμα, αγίασον σου την χείρα διά της πληγής, καν εγκαλώσιν τινές, καν εις δικαστήριον έλκωσιν, ακολούθησον, καν επί του βήματος ο δικαστής απαιτήση, είπε μετά παρρησίας ότι τον βασιλέα των αγγέλων εβλασφήμησεν...». Ιωάννου Χρυσοστόμου, α’, Προς Ανδριάντας. 


Πολλά και σπουδαία για την βλασφημία γράφει και ο άγιος Νικόδημος στην "Χρηστοήθεια", σελίδες 160-168, εκδ. "Ρηγοπούλου".

Και σε νεοελληνική απόδοση:

«Αν ακούσεις κάποιον σε δρόμo ή στην αγορά (ή σε ΜΜΕ, θα προσθέταμε), να βλασφημεί τον Θεό (ή την Θεοτόκο), έλεγξέ τον. Μην σταματήσεις ακόμη κι αν σου επιτεθεί. 

Χτύπησέ τον στο πρόσωπο, «σύντριψον το στόμα» (σήμερα, σε πολύ απλή γλώσσα αυτό μεταφράζεται «σπάσ’ του τα μούτρα»), αγίασε το χέρι σου ακόμη και αν σε κατηγορήσουν κάποιοι ή σε σύρουν σε δικαστήρια. 

Και στο βήμα του κριτηρίου, να πεις με θάρρος, ότι το έπραξες γιατί βλαστήμησε (ο ραπισθείς) τον βασιλέα των αγγέλων».

Βαριά, σκληρά λόγια θα σκεφτεί κάποιος.

Και μάλιστα από τον Χρυσόστομο άγιο, ο οποίος σε άλλη περίπτωση, για το ίδιο θέμα του ελέγχου, θα πει: «Χρη και τους επιτιμώντας τούτο συμμέτρως ποιείν», δηλαδή «Πρέπει εκείνοι που επιπλήττουν και ελέγχουν, να το κάνουν με μέτρο». (Εις Δαυίδ και Σαούλ, ομιλ. Γ, 2).

Υβρίζεται, βλασφημείται σήμερα ο Χριστός, η Θεοτόκος μας, η Εκκλησία. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, η κόπρος του Αυγεία, η επωνυματοφόρος σαχλαμάρα για να πουλήσει λίγη εξυπνάδα και βλακώδη «προοδευτισμό», ανοίγει τον οχετό του και βλασφημεί και σπιλώνει, όσια και ιερά. Και τι κάνουμε;

Φοβόμαστε μήπως μας πουν σκοταδιστές, ποιοι; Το σκότος το ψηλαφητόν. Εθνικιστές, ποιοι; Οι προδότες.

Ρατσιστές, ποιοι; Οι εχθροί των Ελλήνων.

Κι αν τολμήσει κάποιος να πράξει τα αυτονόητα (όπως ο επίσκοπος Αμβρόσιος), τότε επαναστατεί η ...σωφροσύνη μας. («Το σώφρον του ανάνδρου πρόσχημα εστί»).

Οι δειλοί και οι άβουλοι, όσους εναντιώνονται στις αντίχριστες προστυχιές τύπου Βερύκιου, τους χαρακτηρίζουν ακραίους ή υπερβολικούς. 

Αυτό έκανε ο Άγιος Νικόλαος, η «εικόνα πραότητος», όταν ο αιρεσιάρχης Άρειος βλασφημούσε τον Υιό και Λόγο του Θεού; Όχι. Χαστούκισε τον βλάσφημο και τον έκλεισαν φυλακή. Ο Κύριος, όμως, τον επαίνεσε και τον δόξασε.

Γράφει κάπου ο Μακρυγιάννης στα «Απομνημονεύματά» του, ένα επεισόδιο, από το οποίο συμπεραίνουμε τι λαός μας απελευθέρωσε και τι συγχυσμένο ασκέρι καταντήσαμε.
no image
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Top