728x90 AdSpaceΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

Το Χαρτί Της «Μ. Αλβανίας» Παίζει Τώρα Το Μ. Μαξίμου: «Πρέπει Να Περάσει Η Συμφωνία Των Πρεσπών Πάση Θυσία»


Aρχίζουν και παίζουν όλα όσα χαρτιά έχουν στο συρτάρι τους οι Κυβερνητικοί, καθώς προσπαθούν να εκφοβίσουν τόσο τους Έλληνες, για να πειστούν για την εκχώρηση του ονόματος, όσο και τους Σλαβόφωνους του κρατιδίου.

«Και μόνο να υπάρξει η προοπτική μεγάλης Αλβανίας πάνω από τα σύνορα μας είναι αρνητικό στοιχείο. Δεν κινδυνεύουν τα ελληνικά σύνορα, κινδυνεύει η σταθερότητα στην περιοχή και η αναδιαμόρφωση των κρατών των άλλων που είναι πολύ επικίνδυνο. Κινδυνεύει ένα μικρό κράτος να γίνει παιχνιδάκι στα χέρια γειτόνων που δεν θέλουν τη στθαρότητα» είπε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε «καθε εκκρεμότητα πάντοτε επιδεινώνεται όταν δεν επιλύεται».

Βέβαια το επιχείρημά του δεν ευσταθεί, διότι χθες μόνο οι Αλβανόφωνοι στήριζαν τον Ζ. Ζάεφ στο δημοψήφισμα.

Διαβάστε τι αναφέραμε χθες. Πού η υψηλότερη και πού η χαμηλότερη συμμετοχή

Περιοχές με υψηλό ποσοστό συμμετοχής


Στην ακτινογραφία της ψήφου με βάση τη συμμετοχή, βλέπουμε πως η ασθενική προσέλευση τονώνεται μόνο σε περιοχές όπου οι εθνοτικές μειονότητες πλειοψηφούν. Χαρακτηριστικό είναι πως στο δημοτικό διαμέρισμα Saraj, η συμμετοχή έφτασε το 67%. Στην περιοχή κατοικούν όπως θα δείτε κατά 91,5% αλβανόφωνοι.
Aracinovo – 49.36%

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της χώρας, η πρωτεύουσα της περιοχής που κατοικείται κατά 93,8% από αλβανόφωνους.
SARAJ – 67%

Επίσης μια από τις δημοτικές αρχές που απαρτίζουν την πρωτεύουσα της πΓΔΜ. Και εδώ το 91,5% είναι αλβανόφωνοι.
Centar 46.11%

Μια από τις 10 τοπικές αυτοδιοικήσεις που απαρτίζουν τα Σκόπια.

– 38,7% πΓΔΜ

– 4,5% Σέρβοι

– 3,2% Αλβανόφωνοι
Čair Municipality 41.37%

– 57% Αλβανόφωνοι

– 24,1% π.ΓΔΜ

– Ρομά, Βόσνιοι και άλλες μειονότητες
LIPKOVO 54,08%

Το δημοτικό διαμέρισμα στα βόρεια της χώρας μοιάζει να έχει την υψηλότερη συμμετοχή. Και εδώ η συμμετοχή των αλβανοφώνων είναι κρίσιμη.

– 97,4% αλβανόφωνοι

– 0,6% πΓΔΜ
PLASNICA 44,01%

Στα νοτιοδυτικά της χώρας στα σύνορα με την Αλβανία και την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων εκεί είναι τουρκικής καταγωγής.

– 97,8% τουρκόφωνοι

– 0,6% πΓΔΜ
STUDENICHANI 44,26%

Περιοχή στο κέντρο της χώρας

– 68,4% αλβανόφωνοι

– 19,1% τουρκικής καταγωγής

– 9,6% Βόσνιοι

– 1,8% πΓΔΜ

Περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά

Η εικόνα αντιστρέφεται όταν περνάμε σε δημοτικά διαμερίσματα όπου η πλειονότητα των πολιτών αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνες”. Η συμμετοχή αγγίζει ιστορικά χαμηλά κάτι που δείχνει πως ο Ζόραν Ζάεφ δεν μπόρεσε να πείσει πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η καλύτερη δυνατή για τη χώρα του.
ZRNOVCI – 19,62%

Περιοχή στην ανατολική πΓΔΜ όπου το 99,5% αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας
STARO NAGORICHANE – 20,31%

Στα νοτιανατολικά της πΓΔΜ, πρόκειται για άλλη μια περιοχή με πλειοψηφική εθνοτική ομάδα του Σλαβομακεδόνες.

– πΓΔΜ 80,7%

– Σερβία 19,1%
ILINDEN – 16,98%

Δημοτικό διαμέρισμα στα νότια της πΓΔΜ με πληθυσμό κατά 87,8% πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες”.

– Σέρβοι 5,7%

– Ρομά 2,7%
CHESHINOVO – OBLESHEVO 25,56%

Δημοτική αρχή στην ανατολική περιοχή της πΓΔΜ με συντριπτικό το ποσοστό των πολιτών που αναγνωρίζονται ως πολίτες της πΓΔΜ (99,5%)

Αυτά τα στοιχεία γιατί ο κ. Φίλης κάνει λάθος και συνέχιζε λέγοντας τα εξής:

Κατά τον ίδιο «η αναγνώριση από όλες τις πλευρές και η κατοχύρωση της κρατικής οντότητας της πΓΔΜ είναι στοιχείο ουσιαστικό και αναγκαίο για τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6.

Ερωτηθείς για το αν μπορεί μια συμφωνία να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη του κόσμου, ο κ. Φίλης απάντησε ότι «βεβαίως χρειάζεται να υπάρχει μια στήριξη να έχει πειστεί ο κόσμος για μια συμφωνία και αναφέρομαι σε όσους τους ενδιαφέρουν πρωτίστως. Την Ελλάδα την αφορά δευτερευόντως, δεν διακυβεύεται ούτε η ονομασία ούτε τα άλλα στοιχεία της κρατικής της υπόστασης, αυτό αφορά κυρίως τους γείτονες».

Μιλώντας για τη συμμετοχή του 35% είπε ότι «δεν είναι ούτε μεγάλη, ούτε μικρή αλλά είναι μακράν του 50%. Δεν ήταν αναγκαίο το 50% γιατί εκεί υπάρχει ένα μεταβλητό στοιχείο ποιο είναι οι εκλογείς. Η αποχή δεν σημαίνει όχι, σημαίνει επιφύλαξη, απορία και άλλα».

Παράλληλα επιφύλαξε ένα «καρφί» για τον Πάνο Καμμένο και την αντίδρασή του μεσω Twitter να χαρακτηρίσει άκυρη τη διαδικασία λέγοντας ότι «δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τους συνταγματολόγους από την Ελλάδα, με τις δικές τους διαδικασίες θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Ο κ. Καμμένος έχει γενικότερη διαφωνία για το θέμα, επικαλείται το Σύνταγμα. Εγώ δεν είμαι συνταγματολόγος και δεν κάνω το συνταγματολόγο».

Σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη «είναι επ’ ωρφελεία της σταθερότητας της περιοχής, της Ελλάδας να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν από όλες τις πλευρές».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην αποχή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν θεωρώ ότι είναι ήσσονος σημασίας ο λόγος ότι υπάρχει αντιπαράθεση γεωπολιτικών συμφερόντων. Από τη μια οι δυτικές δυνάμεις και από την άλλη η Ρωσία και αυτό επηρεάζει τον κόσμο και τον κάνει πιο σκεπτικιστική. Δευτέρο ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν οι Δυτικοί με αφόρητη πίεση στον κόσμο. Δεν προχωράει έτσι η δημοκρατία σε κανένα μέρος του κόσμου».

Στον… αέρα το νόμπελ Ειρήνης για τον Τσίπρα;

Απίστευο και όμως αληθινό. Λίγες ώρες μόνο πριν το δημοψήφισμα στα Σκόπια, σουηδικό πρακτορείο έγραφε πως Α. Τσίπρας κ Ν. Τραμπ είναι τα βαριά ονόματα για το το νόμπελ φέτος.

«Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης γράφει το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα γκανιάν του δύο πολιτικούς για το φετινό Νόμπελ της Νορβηγικής Ακαδημίας.

Αφενός, την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα δικαιολογεί, κατά το πρακτορείο, η Συμφωνία των Σκοπίων, τονίζοντας ότι «οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ –Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ– έχουν ήδη χειροκροτηθεί για τη συμφωνία τους, η οποία μπορεί να δώσει τέλος σε ένα, εδώ και χρόνια, κλειδωμένο ζήτημα γύρω από το όνομα της “Μακεδονίας”».

Στο τηλεγράφημα του ΤΤ με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης» τίθεται το ερώτημα εάν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη θα απονεμηθεί και πάλι σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ή θα έπρεπε να δοθεί προσοχή και πάλι σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα.

«Η αίσθηση της προμνησίας (deja vu) είναι σαφής όταν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αναφέρονται μεταξύ των φαβορί για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε στο Δικαστήριο του ΟΗΕ και κεραυνοβόλησε τον «πυραυλάνθρωπο» – τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν. Μερικές ημέρες αργότερα, η χώρα του δικτάτορα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν πόλεμο και δεσμεύθηκε να απαντήσει καταρρίπτοντας αμερικανικά αεροπλάνα.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αναφέρονται ως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθειά τους να μειώσουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η υποστήριξη ώστε ο Τραμπ να γίνει ο πέμπτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα λάβει το βραβείο υπάρχει, μεταξύ άλλων, στο Νορβηγικό Προοδευτικό Κόμμα (FPR).

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ιστορικό. Θα πρέπει βέβαια να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε αυτή η διαδικασία να έχει καλά αποτελέσματα. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε στέλνοντας ένα σαφές σήμα – και δίνοντας στον Τραμπ το βραβείο ειρήνης», δήλωσε ο βουλευτής Περ-Ουίλι Άμουντσεν αυτό το καλοκαίρι στη νορβηγική ραδιοτηλεόραση (NRK).


http://www.ksipnistere.com
Το Χαρτί Της «Μ. Αλβανίας» Παίζει Τώρα Το Μ. Μαξίμου: «Πρέπει Να Περάσει Η Συμφωνία Των Πρεσπών Πάση Θυσία»
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Top